Hoorn

De waldhoorn, of kortweg hoorn genoemd, is een koperen blaasinstrument van ± 7 m lang. Gelukkig heeft de hoorn een opgerolde vorm!Je kunt er heel mild en zacht op spelen, maar ook scherp en hard. Melodieus maar ook agressief, hoog en ook laag. Binnen de groep koperblazers behoort de hoorn tot het middenregister. De manier van toon maken geschiedt door middel van een mondstuk dat je tegen de lippen zet en waarbij je lucht tussen gespannen lippen doorblaast.

Als je het wilt leren bespelen
Afhankelijk van lichaamsbouw en gebitsontwikkeling, kan je vanaf 9 à 10 jaar al beginnen met hoorn spelen. Na een week leer je al je eerste liedjes spelen. Je begint direct met noten lezen maar doet ook veel op het gehoor. Oefenen doe je in het begin 10 tot 15 minuten per dag. Als je sterker wordt breid je dat uit naar 20 tot 30 minuten per dag (of langer als je kunt).

Muziek

De stijlen die je kunt spelen op hoorn zijn legio, al zie je een hoorn niet in een popband. Steeds meer populaire nummers worden ook voor veel hoornblazers met cd-begeleiding uitgegeven. Als je bij een muziekvereniging (harmonie of fanfare) bent, ga je daar natuurlijk meespelen. Maar met de hoorn pas je ook prima in een symfonieorkest. En in kleinere ensembles zoals een koperkwintet of een blaaskwintet kan de hoorn echt niet gemist worden.

Kopen/huren
Als je lid bent van een vereniging krijg je een instrument in bruikleen. Zo niet, dan is een gehuurd instrument aan te bevelen, de kosten hiervoor zijn € 300,- per jaar. Een nieuwe hoorn kost € 1600,-

Docenten

De volgende docenten geven les in dit instrument:

Scouting Clubgebouw - Twello